|
Forum dla Samotnych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
administrator Przyjaciel Forum

|
Wysłany: Pon Lis 13, 2006 19:24 Temat postu: Dla tych,ktorzy uwazaja,ze Antyvir i FW sa zbedne:) |
|
|
Prezentacja słabości niezabezpieczonego windowsa XP:
http://hacking.pl/5507 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Lis 13, 2006 19:24 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
parabola Przyjaciel Forum

|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 14:45 Temat postu: |
|
|
No bo to trzeba się na Linuksa przerzucić i problem z głowy. Z wirusami pod Linuksa jest tak jak z Yeti, ponoć ktoś widział. _________________ Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana. - Napoleon |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 12:51 Temat postu: |
|
|
Cytat: | [quote="parabola"]No bo to trzeba się na Linuksa przerzucić i problem z głowy. |
Slyszalam ,ze Linuks to dosc skomplikowany program,na pewno nie dla amatorow  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 15:31 Temat postu: |
|
|
[quote="administrator"] Cytat: | parabola napisał: | No bo to trzeba się na Linuksa przerzucić i problem z głowy. |
Slyszalam ,ze Linuks to dosc skomplikowany program,na pewno nie dla amatorow  |
A czy Winda jest prosta??
Linuks to zupełnie inne podejście do tego samego tematu. Trzeba się go uczyć tak samo jak każdego innego systemu operacyjnego. Przewaga Win polega jedynie na jego powszechności, inne względy przemawiają na rzecz Linuksa.
Taka normalna praca na co dzień niewiele się różni. Klikamy myszką i mamy co trzeba. No może programy inaczej się nazywają. Na początek proponuję wszyskim i Pani Administrator również, ściągnięcie Knoppixa. Oficjalna polska strona: http://www.knoppix.pl/
Knoppix to dystrybucja live, czyli startująca z płyty CD. Więc to co ściągniemy to jest tzw. obraz płyty i tak musimy to wypalić na płycie. Po wypaleniu można zrestartować komputer i jeśli w Bios'ie mamy ustawione że z CD-ROM jest przed dyskiem twardym w kolejce do bootowania, to za chwilkę możemy się cieszyć pięknie działającym Linuksem w środowisku graficznym KDE. I jeszcze jedno, aby wszystko było po polskiemu, to trzeba zaraz na początku, po załadowaniu jądra wpisać: "knoppix lang-pl" a w dziale FAQ znajdziecie sporo ciekawostek. Oczywiście to nie tylko goły system operacyjny, na płycie zawartych jest wiele gotowych do pracy aplikacji z pakietem biurowym OpenOffice (odpowiednik MS Office), programów narzędziowych, gier i innych cudów, nawet odpowiednik Gadu-Gadu. Tak że w przeciwieństwie do MS Windows nie musimy kupować dodatkowego oprogramowania prawie wszystko jest w komplecie. A że Knoppix jest dystrybucją zbudowaną z Debianie to mamy naprawdę pewne i stabilne środowisko. Ja mam wszystkie serwery pracujące na Debianie a i moje komputery w pracy i w domu nie mają Windowsa z wyjątkiem służbowego notebooka, tak aby nie stracić kontaktu do końca.
Zapraszam wszystkich a uwierzcie mi że warto _________________ Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana. - Napoleon |
|
Powrót do góry |
|
 |
KaRo Przyjaciel Forum

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 16:00 Temat postu: |
|
|
Zebym ja wiedziała co ja mam zrobić po kolei,parabolo już bym instalowała tego LINUXA.Czarna magia to dla mnie?  _________________ KaRo |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 16:28 Temat postu: |
|
|
Parabolo
zeby sie calkiem nie pograzyc po Twoim madrym wykladzie, powiem tak: sa dziedziny wiedzy i zycia w ktorych jestem naprawde dobra .Natomiast z tematu komp jestem po prostu ZIELONA.Tzn wiem co i jak,no,taka podstawowa wiedza samouka.Czasem nawet robie jakies odkrycie A skad wiem,ze Linuks jest dosc trudny? A powiedzial mi to mlody informatyk .Pocieszam sie jednak,ze niektorzy nawet nie wiedza jak wyglada komp hihihihihi |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 16:33 Temat postu: |
|
|
To naprawdę nie jest trudne, dasz sobie radę.
Tutaj pobierzesz Knoppixa To jest końcowy adres. Niestety to trochę waży, należy się liczyć z kilkugodzinnym ściąganiem. Jak już będzie ściągnięte, to poczytać na stronce ja powyżej, tam jest wszystko co potrzeba wiedzieć
Ważne jest to, że Knoppixa się nie instaluje, jeśli się nam nie spodoba to restartujemy komputer, wyjmujemy płytę i ślad po nim znika. A jak się spodoba, to wtedy można zainstalować coś na stałe, polecam SUSE lub UBUNTU _________________ Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana. - Napoleon |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 16:43 Temat postu: |
|
|
Cytat: | [quote="parabola"]To naprawdę nie jest trudne, dasz sobie radę.
|
troche mnie przekonales,ale najpierw poczytam co i jak i czy wogole jest mi to potrzebne(do komplikowania sobie zycia hihih).Chyba poczekam na pomoc AnnyM,ona jest bardzo sprytna w dziedzinie nowinki,kompy etc  |
|
Powrót do góry |
|
 |
manama aktywny bywalec

|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 16:49 Temat postu: |
|
|
Dla mnie to wszystko jest strasznie skomplikowane  _________________ nie mam wyrzutów sumienia...
mam pragnienia... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 16:57 Temat postu: |
|
|
To naprawdę nie jest jakaś wiedza tajemna. _________________ Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana. - Napoleon |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 16:57 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |